Слънчева енергия и PV панели

За ценатаПо медиите се задава често един основен въпрос. След като България е толкова зле икономически, необходимо ли е да имаме каквито и да е слънчеви централи, при положение, че това са пари на данъкоплатците и може да се дадат за хляб, здравеопазване и образование. Никой, дори от "специалистите" в ДКЕВР, не се е занимавал публично да отговори на обществото по този въпрос.

Тук накратко ще защитим тезата, че слънчеви централи са необходими на България, макар и не по престъпния начин, който те се внедряват у нас. Считаме също, че цената на ток от тях в момента която е малко по-висока от цената ток от някои по-нови ТЕЦ не е много висока, ако се отчетат следните нейни предимстава за ФЕЦ:
 • те произвеждат ток само денем, когато токът на борсите при свободен пазар е най-скъп, около 3 пъти по-скъп от тока нощем. Също така при много силно слънце и бучащи климатици, когато потреблението е най-високо, по-високо и от това при най-студени дни и цената на тока нараства 10, а понякога и 20 пъти, PV панелите работят близко до максималната си мощност, като осигуряват част от най-скъпия пиков ток за енергийната система. Има случаи вече, когато "скъпият" соларен ток намалява средната цена на тока в Германия, както и когато е спасявал Франция от дефицит на ток при огромния й брой "безркайно мощни ядрени реактори".
  Също така, на свободния пазар, рано сутрин ще видите дори и отрицателни цени на ток. Това е момента когато хората стават за работа и ТЕЦ-овете плащат да развъртят турбините си, които не могат да работят на пазен ход, а мрежата е претоварена с мощности при малко потребление. В този момент ФЕЦ-овете просто изчакват първите лъчи на слънцето и се включат веднага.
 • те са абсолютно безшумни, не замърсяват въздуха и не изискват гориво. Един ФЕЦ може да допринесе за природата не само с това, че не пуши, но и с това че в полупустинна местност след години под панелите може да поникне растителност и възникне дори живот. Токът от ФЕЦ е не само екологичен, но и не крие рискове от аварии. Токът от АЕЦ също не изхвърля CO2, но когато се изхвърлят ядрените отпадаци, има изпускане на радиоактивност или се появи заплаха от тероризъм, проблемите стават много големи
 • имат голям потенциал, за намаляване на цената на тока им. Цената на тока от АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ постоянно расте поради материалите в тях и невъзможност за лесното им технологично усъвършенстване. При ВтЕЦ цената също намалява вече много бавно, докато при ФЕЦ намалява чувствително буквално всеки месец, благодарение на това, че с един килограм силиций се произвеждат панели с все по голяа площ.
 • могат да се изграждат близо до мястото на потреблението, като се избягват скъпи подстанции и далекопроводи, както и загуби от пренос. Счита се например, че АЕЦ произвеждат около 11% от тока в света, но потреблението от тях е около 10% поради загубите от пренос. Тези качества на ФЕЦ се пренебрегват дори от специалисти. Средните загуби в мрежата са от порядъка на 7%, но те са пропорционални на квадрата на пренесената енергия. В пикови моменти ФЕЦ могат да работят не само близо до максималната си мощност, но и почти без загуби от трансмисии
 • имат доказан живот вече от над 30 години
 • не заемат много място, противно на общоприетото мнение за тях. Панелите могат да се монтират по покриви или дори да изпълняват ролята на покриви, като не заемат място, не се виждат и не загрозяват. В Япония се монтират и извън сушата.
 • могат да се изграждат с различна мощност, навсякъде и много бързо, при малки финансови рискове и започват да се изплащат много бързо. Единствено генерацията на PV ток е ефективна при най-различна мощност - за части от вата в устройства като калкулатори, до гигавати при електростанции. Вече се произвеждат много оригинални устройства, като полето в тази област за идеи и развитие е необозримо. Популярни у нас станаха вече лампите за градината, до които не е необходимо да прекарвате захранване и дори може да си ги местите всеки ден. Те поемат слънчева енергия денем и светят вечер. Ще споменем също хладилните чанти с PV панел на капака, от които на плажа може да извадите най-студена бира, при най-горещото слънце. Произвеждат се помпи, които вадят студена вода от дълбоко, далеч от преносната мрежа, които са безшумни и не миришат на каквото и да е. Произвеждат се и специални PV клетки за специфични устройства, например гъвкави които се навиват на руло за в раницата, или прозрачни за прозореца, които хем затъмняват слънцето, хем захранват климатика. Има дори и панели, макар и с ниско к.п.д., които работят нощем с инфрачервени лъчи.
 • инвестициите във ВЕИ са на път да извоюват пълна енергийна независимост на европейските държави от много нестабилни арабски държави и Русия.
 • Това е и най-неизчерпаемата енергия - дори ядреното гориво е разчетено докога може да ни захранва. Съществуват и възможности за строеж на ФЕЦ в космоса, за което НАСА вече е заявила, че е готова с икономически разчет, при което генерирането на ток би било непрекъснато.


  Ще дадем и аргументи от една друга гледна точка. Говорейки за пазарна икономика, може да намерим примери на Ню Йоркската борса - сърцето на най-големия капиталов пазар в света, където има фирми, оценени в пъти по-малко от милионите им кеш пари в банката, както и фирми изплащащи огромен заем, но пък оценени много високо. Това е така, защото хората вярват, че първите имат лош мениджмът, който просто ще профука парите в банката и ще затвори фирмата, а във втория случай, кадърният мениджмът ще излати заема, след което фирмата ще процъвти. Това е реален пазарен механизъм, по железни житейски правила, без намесата на бюрократи. По-дълбоко погледнато, получава се така, защото човек е устроен да не се интересува за финансовото си състояние само за днес, а и за утре и за след 10 години, дори и за тогава когато останат живи само децата му. Така, че говорейки за финанси, понякога е достатъчно да напрвим прости алгебрични статични сметки, но за по-точна и цялостна картина е необходимо да разглеждаме процесите в динамика. То, ако мислехме само за положението си днес, не би трябвало да плащаме и за образование и научно-технически фирми - единствените фирми на борсата, способни да превърнат един лев в сто лева за определено време. Бихме могли да си накупим хляб и ракия и да поживеем докато изхарчим всичките си пари.

  Светът и за чиста наука пръска милиарди, знаейки че те няма да се върнат лесно и няма да е утре. Явно, че целта на огромните дотации за PV панелите е също стратегическа. Това е възможно най-екологичната и най-неизчерпаемата енергия. Нефтът едва ли ще стигне и до 2050 година, тъй като азиатските икономики като Китай са повишили потреблението на енергия само за 10-20 години три пъти. Страните богати на енергоносители като Русия и тези от Близкия изток се оказват твърде неблагонадеждни партньори. Дотациите на фотоволтаични централи неминуемо ще ускори спада на цената на ток от тях. Освен това спада само с примерно 20% от потреблението на нефт, може да свали 2 пъти цената му. Нека си спомним, как разработката на нефтени находища в Северно море свали драстично цените на нефта. Много отдавна, при първата разработка на слънчева централа от французите, която е нямала съществена мощност, англичаните са свалили драстично цената на въглищата.

  Слънчевата енергия е жизнено необходима и на света и на България. Въпросът е дали инвестициите в нея, плащани от хората, се използват най-рационално за създаване на нови технологии и оптимизиране на съществуващите, сваляне на цените за производство на соларен ток, печалби от внедряване в други страни, реклама и популяризиране сред обществото, практиески изпитания, както и производството на малка част от тока ни в момента в крайна сметка. Смеем да твърдим, че процеса се е извратил много напоследък и изключително много в България, където винаги е било рай за корупцията. Няма никаква логика когато някой е готов да инвестира в тази промишленост, при примерно 300лв/мегаватчас в малка централа, държавата да казва "не, цената ще е 500лв и одобрения инвеститор ще е друг". Пълно е в момента с желаещи малки инвеститори в този бранш, но вместо те да бъдат класирани примерно на база на предложена цена, те всички биват отрязани. В същото време ДКЕВР вдига цената, а в борбата за сладките проекти с големи печалби, гарантирани от държавата с парите на данъкоплатците са се включили политици, посланици, силни световни фирми и фирми от подземния свят. Те купуват плодородна земя или гори за подобни проекти, за да им е малко по-евтино, влачат панели от далечни страни и инсталират гигантски мощности, срещу които държавата ще плаща огромни средства с десетилетия.